Red je na prirodu!

Istražite Goč i bližu okolinu izborom izleta koji vam najviše odgovara ...

JEZERO SELIŠTE (2km) 

Udaljenost: 2km

Trajanje izleta : 2.5h – 3h

 

Na 2 km od nas prava oaza mira. Šumski velnes kao novi vid uživanja će vas opustiti i preporoditi

VIDIKOVAC KRST (2km) 

Udaljenost: 2km

Trajanje izleta : 1.5h – 2.5h

 

Jedan od mnogih vidikovaca Goča, najbliži našem selu. Do njega se dolazi kroz borovu šumu gde ćete imati pravo iskustvo četinarske šume. Pogled sa samog vidikovca seže do Rtnja, Kopaonika, Stolova i mnogih drugih okolnih lokaliteta.

TVRĐAVA KOZNIK (25km)

Udaljenost: 25km

Trajanje izleta: Pola dana

 

Fantastični srednjovekovni lokalitet na 25 km od nas će vas vratiti nekoliko vekova unazad i posmatraćete nestvarnu prirodu okoline sa jednog od najlepših vidikovaca u Srbiji

MITROVO POLJE (13km) 

Udaljenost: 13km

Trajanje izleta: 3h -4h

 

Mitrovo Polje je mesto u opštini Aleksandrovac u neposrednoj blizini planine Željin. Nalazi se na interesantnoj lokaciji i veoma interesantno prirodno okruženje. Bogato je raznovrsnim biljnim i životinjskim svetom. Ima odlično očuvanu prirodu i svež vazduh.
Bogato je prostranim pašnjacima i šumama, a pogodno je za uzgoj nekih poljoprivrednih kultura, a posebno jagodastog voća

AVANTURISTIČKI CENTAR GOČ (0.6km)

Udaljenost: 0.6 km

Trajanje izleta: 1h – 5h

 

U centru Goča nalazi se Avanturistički centar koji organizuje za vas kvad ture, bicikl ture, streličarstvo i piknik ture na fenomenalnim lokalitetima planine

PLANINA STOLOVI (29km)

Udaljenost: 29km

Trajanje izleta: Ceo dan

 

Planina Stolovi nalazi se u centralnom delu Srbije, u blizini grada Kraljevo. Najviši vrh Stolova je Kamarište (ili Usovica) visine 1375 mnv. Drugi po visini vrh je Čiker visine 1324 mnv. Specifičan reljef  koji čine uski grebeni, koji se sa vrha spuštaju u dolinu u svim pravcima, formiraju zvezdastu formu planine. To pruža veoma mnogo mogućnosti za teking, hajking, bajking i trail running. Ono što će hajking na ovoj planini učiniti posebnim je susret sa divljim konjima koji žive na ovoj planini. Konji su naviknuti na prisustvo ljudi pa im je moguće i prići ali uz veliku dozu opreza.

 

VRH LJUKTEN (4.5 km) 

Nadmorska visina: 1.216 m

Trajanje izleta : 3h – 4h

 

Najviši vrh Goča, 1.216 metara nadomrske visine. Moderna markacija je urađena do samog vrha. Usput ćete prolaziti atraktivne pejzaže, voćnjake, izvore vode četinare i listopade, i šumske predele. Važi za nešto zahtevniju hajking avanturu. ne toliko u smilsu uspona koliko dužine trajanja. Ali uživanje i neverovatan kiseonik su zagarantovani!

MANASTIR LJUBOSTINJA (30km) 

Udaljenost: 30km

Trajanje izleta: 3h -4h

 

Manastir Ljubostinja nalazi se 4 km severno od Trstenika, pored Ljubostinjske reke, između živopisnih šumovitih brda. Crkva Uspenja Presvete Bogorodice manastira Ljubostinje, zadužbina kneginje Milice, žene kneza Lazara, podignuta je posle 1387.godine.
Po arhitektonskim karakteristikama pripada moravskom tipu građevine. Kameni okviri prozora, portala i rozeta imaju bogatu ornamentiku. Na kamenom pragu crkve urezano je ime majstora ‑ Protomajstor Borović Rad.

MUZEJ VINA I VINOGRADARSTVA  (36km) 

Udaljenost: 36km

Trajanje izleta: 4h – 5h

 

Muzej vinarstva i vinogradarstva osnovan je odlukom Skupštine opštine Aleksandrovac od 31. marta 2000. godine. Muzej je lociran u podrumu Poljoprivredne škole sagrađenom 1924. godine u provansalskom stilu.
Ideja o stvaranju jednog specijalizovanog muzeja vinarstva i vinogradarstva u Srbiji, opsedala je mnoge umne glave ovog naroda ne samo vezane strukom za ovu značajnu privrednu delatnost, koja je bila, a i danas je, od naročitog značaja za ukupan razvoj Srbije.Muy

VINARSKA KUĆA SPASIĆ (38km)

Udaljenost: 38km

Trajanje izleta: 5h – 6h , ili ceo dan

 

Pod vođstvom Milana Spasića vinarija je zvanično osnovana 1999. godine. Naravno, postoji i vrlo duga porodična tradicija u ovom poslu. Najstariji zapisi o bavljenju grožđem Spasićevih je dokument u Zavičajnom muzeju iz 1856. godine. To je ugovor o deobi imovine između oca i strica Milanovog čukundede. Obojica su bili pismeni ljudi, otac pisar u srezu, a u ugovoru piše: „… ona bačva u ćošku ‘riznika’ (gde se misli na rizling italijanski, tačnije na graševinu), toliko i toliko akova, pa onda bačve…

MANASTIR DRENČA (39km) 

Udaljenost: 39km

Trajanje izleta: 4h -5h

 

Smatra se da je podignut oko 1379. godine, od strane Ivaniša (budućeg monaha Doroteja) i njegovog sina Danila (budućeg patrijarha Danila III). Manastir se prvi put pominje u „Žičkoj povelji“ iz 1382. godine, kada su knez Lazar Hrebeljanović i patrijarh Spiridon ovom manastiru potvrdili posede u oblasti Kruševca i Braničeva.

TVRĐAVA MAGLIČ (61km) 

Udaljenost: 61km

Trajanje izleta: Ceo dan

 

Na izdanku planine Stolovi, tik iznad reke Ibar, a dvadeset kilometara južno od Kraljeva, monumentalno stoji Maglič – istorijski i strateški važno utvrđenje koje je podignuto za vreme vladavine kralja Uroša u 13. veku…

Maglič podseća na zamak iz bajke, jer se nalazi na samom vrhu brda, na nadmorskoj visini od oko 150 metara, dok Ibar oko njega pravi okuku i opasava ga sa tri strane. Sa četvrte strane, duboki rov ga odvaja od planine Stolovi. Prema predanju, tvrđava je dobila naziv po gustoj magli koja se često spuštala na ceo predeo.

MANASTIR SVETIH KOZME I DAMJANA (21km) 

Udaljenost: 21km

Trajanje izleta: 2h – 3h

 

Manastir Svetih Kozme I Damjana je nešto što ne smete propustiti u Plešu i kupiti lokalne manastirske proizvode, kao što je rakija od maline

MANASTIR ŽIČA (45km)

Udaljenost: 45km

Trajanje izleta: 4h -5h

 

Kada od Kraljeva, grada koji je poznat i kao „srce Šumadije“, krenete ka Mataruškoj Banji naićićete na Žiču. Manastir u kome je krunisan prvi srpski kralj Stefan Prvovenčani, prepoznaćete po zagasito crvenoj fasadi, ali i neobično lepoj prirodi u čijem se zagrljaju nalazi. Prizor koji otkriva imponzantan manastirski kompleks, prvi je razlog zbog koga ćete poželeti da zavirite u njegovu unutrašnjost…

SPORTSKI AERODROM TRSTENIK (29km) 

Udaljenost: 29km

Trajanje izleta: pola dana

 

Adrenalinsko panoramsko razgledanje Goča i Banje iz sportskih aviona dostupni svakom našem gostu 5 dana u nedelji

SPORTSKI CENTAR KAROVIĆ (17km) 

Udaljenost: 17km

Trajanje izleta: po izboru sporta

Sportski centar sa nekoliko teniskih terena, zatvorenom salom i mini fudbal terenima. Rezervacije su obavezne

DOBRE VODE (10km)

Udaljenost: 10km

Trajanje izleta: 3h -4h

 

Kraljevački deo Goča na 10 km od nas uz Dečije Odmaralište nudi izobilje neverovatne prirode koja je u svako doba godine neopisiva. Od ove lokacije vodi nekoliko uređenih planinskih staza kategorisanih po bojama. 

DEČIJE ODMARALIŠTE (8km)

Udaljenost: 8km

Trajanje izleta: 2h -3h

 

Dečije odmaralište u Stanišincima, pozicionirano na prelepom mestu, pravi raj za mališane.

JAPANSKI VRT (12km)

Udaljenost: 12km

Trajanje izleta: 1.5h -2h

 

Duh Japana u srcu Vrnjačke Banje, ovako možemo nazvati vrt smešten u nastavku centralnog banjskog parka, a uređen po japanskom konceptu. Otvoren je 2011. i ovo nije prvi vrt uređen po ovom principu, postoji jedan u Beogradu, ali sa površinom od oko 30 ari vrnjački vrt je veći, a time što je smešten u velikom parkovskom kompleksu dobija dodatno na svojoj jedinstvenosti.
Zamišljen kao spoj žive i nežive prirode i njihovih elemenata koji se dopunjuju, vrt demonstritra maksimalno iskorišćenje prostora uz minimalno narušavanje prirodnog okruženja. Mesto koje odiše spokojom dok šetate uskom popločanom stazom koja vas vodi do malog jezerceta u koji se voda sliva iz kaskadnih vodopada. 

PLANINA ŽELJIN (31km)

Udaljenost: 31km

Trajanje izleta: ceo dan

 

Željin spada u planine kopaoničkog masiva, uz Kopaonik, Goč, Lepu goru i Crni vrh. Željin se smestio u središtu ovog masiva, između severno od Kopaonika, a južno od Goča, zapadno od Lepe gore, istočno od Crnog vrha. Reke koje protiču željinskim područjem su Ibar i Studenica na zapadu, i Rasina na istoku i Jošanica na južnim padinama Željina.
Najviši vrhovi Željina, oni zbog čijeg je oblika planina i dobila ovo ime, zovu se Rogavska čuka, visoka od 1785 metara nadmorske visine, i Ploška čuka, sa visinom od 1779 metara.

AKVA PARK RAJ (12km)

Udaljenost: 12km

Trajanje izleta: Celodnevno

 

Najveći akva park u Srbiji otvoren je tokom leta 2022 godine u Vrnjačkoj Banji. Uživajte u neverovatnim adrenalinskim sadržajima kao i ostalim vodenim atrakcijama koje su poput onih u Turskoj i Grčkoj. 

RIBNJAK KOVAČEVIĆ (18km)

Udaljenost: 18km

Trajanje izleta: 3h – 4h

 

Na samoj obali reke Rasine u bajkovitom ambijentu uz ribnjak i jezerce sa pogledom na srednjovekovni grad Koznik, a pored manastira posvećenog Svetim vračima Kozmi i Damjanu očekuju vas ljubazni domaćini sa tradicionalnom kuhinjom ovog kraja: pastrmkom, kajmakom, sirom…


MINI ZOO VRT VRNJCI (19km)


Udaljenost: 19km

Trajanje izleta: 3h – 4h


Novootvoreni Zoološki vrt – Vrnjci udaljen je samo 4 km od centra kraljice turizma, Vrnjačke Banje. Prostire se na oko 3 hektara i u njemu se može videti preko 50 različitih vrsta životinja iz gotovo svih delova sveta.

Veliki kuraso – Hoko, ptica iz Srednje Amerike koja svojim kljunom može skrcati orah, južnoamerički koati – Riki, druželjubivi svaštojed koji obožava ptičja jaja, radoznali, ali uvek oprezni merkati – Mirko i Slavko, pitome i dobroćudne alpake – Medo i Beba, kao i razne druge čudesne životinje, dostupne su posetiocima svakog dana od 8 do 18 časova na poznatoj lokaciji.
Za sve one koji žele da uživaju u prelepo uređenom vrtu i provedu slobodno vreme sa egzotičnim i domaćim životinjama, učeći o njima i o važnosti očuvanja prirode i svih živih bića, Zoološki vrt – Vrnjci je pravi izbor!

ŽUPKSE VINSKE TURE

VINSKE TURE

Tokom boravka na Goču isplanirajte jedan dan za Vinsku turu do najpoznatijeg vinarskog mesta Srbije, čuvene Suncem okupane Župe i rezervišite obilaske u nekoj od renomiranih vinarija i degustirajte njihove proizvode.

 

Udaljenost: 35 km

Trajanje ture: Ceo dan

Cena: od 2.600 RSD