Baštenski vrt

Smilje

Ime roda potiče od grčke riječi Helis – sunce i Chrisos – zlato (zlatno – žuta boja cvjetova). Geografski pojas na kome smilje uspijeva obuhvata pojas uz more Španije, Korziku, Južnu Italiju, cijelu Dalmaciju, Hercegovinu, Crnu Goru.

Aubrieta

Ljubičasta – jastučac je zeljasta i zimzelena niska trajnica. Ova biljka je pravi pokrivač tla. Postoje u zelenim, sivo zelenim i šarenolisnim varijantama, a cvetovi mogu biti plave bele  i ljubičaste boje. Njen bokor podseća na jastuk, odatle u narodu naziv jastučac. 

Sedum

Sedumi rastu veoma brzo, a samim tim brzo se i šire, pa spadaju u jedne od najomiljenijih pokrivača tla. Visina biljaka varira od 5 do 50 cm. Prepoznatljivi su po različitom obliku listova i po paleti različitih nijansi i boja cvetova. Cvetovi najčešće imaju 5 latica, ređe 4 ili 6. 

Pseudolysimachion

To je višegodišnja biljka 10-45 (60) cm visok. Stabljike su ravne, jake, malo razgranata ili jednostavna, uspravan, sivkaste ili beli, retko zelenkasto tomentose opushennye- kosa kovrdžava i tanak. Koreni drvenastih, rastuće, razgranata, tanki.

Lavanda

 Prava lavanda uspeva sve do nadmorske visine 1700 m, širokolisna do 700, a hibridna od 700-1000 m. Lavanda je višegodišnja biljka koja raste u obliku poluloptastog žbuna. Životni vek samonikle i gajene lavande je do 30 godina. Stabljika je kratka, debela i drvenasta.

Ehinacea

Prepoznatljiva po purpurnoj boji svojih krupnih cvetova, ehinacea je zeljasta biljka iz porodice Asteraceae koja može dostići i 1m visine. Obodni cvetovi okružuju centralni deo sastavljen od čvrstih cevastih bockavih cvetića smeđe-crvene boje koji podsećaju na ježa. U  prevodu znači: jež.  

Oenothera

Je rod s oko 145 vrsta zeljastih cvjetnica koje prirodno naseljavaju to je vrsta zapadne Sjeverne Amerike.

Miscanthus

x Giganteus predstavlja višegodišnu C4-travu i dostiže visinu do 4 m. Izdanci izumiru u toku zime. Poreklom je iz Azije.  

Lantana

Popularna egzotična biljka,cvetovi su dvobojni koji menjaju boju pri otvaranju, leti traži dosta vode i prihrane i dostignuće preko 1m prečnika uz stotine cvetova na kojima se prelivaju boje.

Fuksia

 Cvetovi se sastoje iz 4 latice koje formiraju čašicu, a iz nje se pružaju dugi prašnici i tučak. Zbog ovog karakterističnog izgleda mnoge podsećaju na balerinu koja igra ili zvončiće. Mada je ljudi kod nas neretko nazivaju i minđušice, jer zaista deluju kao pravi nakit.

Conica

Vodi poreklo iz visokih planinskih područja Aljaske,šumskih predela Kanade pa južno do Minesote,Viskonsina i Mičigena.’Conica’ je gusta,konusna,polu-patuljasta do patuljasta vrsta sa mekanim svetlo-zelenim iglicama.Tokom godina vrsta može da dostigne visinu od 1,8-3m i širinu 1,2-2m.

Berberis

Berberisi spadaju u ukrasno šiblje jarkih boja. Oni čine grupu od 500 vrsta različitih biljaka. To su listopadni ili zimzeleni ukrasni grmovi koji mogu biti visine od 30 cm, pa do 5 metara.

 

Sezonsko cveće

Gočka malina

Gočka trešnja

Heuhera

Njihov adut – lišće može biti od svetlo zelene, sivo-zelene, tamno zelene, tamnocrvene, brončano-crvene pa sve do smeđe boje. Uz lepe listove, za vrijeme cvetanja (od 5. – 7. mj.) koralni zvončić je još dekorativniji jer ga ukrase sitni zvončići na filigransko razgranatim stabljikama koje mogu izrasti u visinu i do 90 cm. 

Gaura

Visina biljke je od 50 cm do 150 cm, a cvetonosne stabljike su duge od 10 cm do 90 cm, u zavisnosti od sorte. Cveta od juna do kraja oktobra. Svojim mirisom privlači pčele i leptire. Cvetovi mogu biti jednobojni ili prošarani. Boja cveta može biti bela, ružičasta ili ljubičasta u raznim nijansama.